Hem müşteri memnuniyetini sağlamak hem de ekolojik sorumluluklarımız açısından doğal kaynakları korumak adına tek seferde doğru üretimi hedefleyen firmamız, bunu sağlamak için girdi kontrollerine özen göstermektedir. Kimyasal kontrol laboratuvarımızda, firmamıza gelen tüm kimyasal ve boyarmaddeler belli kontrollere tabi tutulur.
Analiz sertifikalarıyla gelen her kimyasalın, depoya kabul edilmeden önce, %kuru maddesi ölçülür ve/veya brix değerlerine bakılır. pH değeri ölçülür ve gözle görünüm kontrolü yapılarak bu veriler analiz sertifikasıyla kontrol edilir. Elde edilen verilerin analiz sertifikasını teyit etmesi beklenir. İkinci kontrol FTIR cihazımızda yapılır. Aynı kimyasalın bir önceki partisinin spektrum değerleri referans alınarak, yeni parti kimyasalın uyumuna bakılır. Ftır’dan alınan grafik ve değerler, alanında tecrübeli laborantlarımız tarafından yorumlanarak, kimyasalın giriş onayı verilir.
Yapılan giriş kontrollerinde herhangi bir problem ile karşılaşılırsa tedarikçiyle iletişime geçilerek, kimyasal, depoya girmeden önce problemi çözmek ve doğru ürünü tedarik etmek amaçlanır.
Boyar maddeler de, her lot değişiminde FTIR cihazımızda önceki lotla uygunluğu kontrol edilip onaylandıktan sonra depoya kabul edilir.
Yine ekolojik sorumluluk kapsamında, kimyasallarımızın, ZDHC, REACH, OEKO-TEX, GOTS vs gibi uygunluk belgeleri, kimyasal kontrol laboratuvarımız tarafından sorgulanır ve buna göre depoya kabulleri sağlanır.
Bir boyahane olarak, işletmemizde, üretim kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biri de proseslerde kullanılan suyun özellikleridir. Ters osmoz (RO) sistemimizden boyahanemize beslenen su, kimyasal kontrol laboratuvarımızda rutin olarak kontrol edilir. Suyun pH ve iletkenlik değerleri hassasiyetle ölçülerek takip edilir. Spektrofotometrik yöntemle ölçülen sudaki demir ve bakır iyonları miktarı takip edilen önemli değerlerdendir. Boyamaya kritik etkisi olduğu bilinen suyun sertliği ve alkalinitesi de laboratuvarımızın kontrolü altındadır. Suda sertlik ve bikarbonat tayini, yüksek hassasiyetle titrasyon yöntemi ile yapılır.
Ölçüm ve analizler ile elde edilen veriler, her parametre için belirlenmiş olan limit değerleri karşıladığına emin olunur. Herhangi bir problemle karşılaşıldığında, ilgili birimlerle iletişime geçilerek en hızlı şekilde müdahale edilmesi sağlanır.
Özgümüş kültürünün yapıtaşlarından birini de, ilgi alanları dâhilinde, ür-ge projeleriyle sektöre yenilikler katarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve sektörün gelişmesini desteklemektir. Kimyasal alanında geliştirdiğimiz ür-ge projeleriyle üretime yön verirken, laboratuvarımız, yeni projeler için çalışmalarını sürdürmektedir. Kolay temizlenebilen kumaş teknolojisi (Easy Clean) uygulamamız özellikle döşemelik kumaşlarda talep görürken FR Kaplama projemiz de tamamlanmış ve üretimde sorunsuz şekilde devam etmektedir. Laboratuvarımızda, üretim öncesi sipariş kumaşına numune çalışması yapılıp, güç tutuşurluk testi uygulanmakta ve buna göre işletme yönlendirilmektedir.